Aktuális pályázataink

Kedvezményezett neve:
MAGÁZ Kft.

Projekt címe:
Új generációs energiaelosztó- és elszámoló rendszer kifejlesztése

Projekt azonosítószáma:
2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00086

Szerződött támogatás összege:
314 035 203 Ft.

Támogatás mértéke:
64.57%

Projekt tartalmának bemutatása:

Napjainkban az energiaszektor folyamatos kihívásokkal szembesül és mivel a kritikus infrastruktúra része, biztonságos és folyamatos működése kiemelt jelentőséggel bír mind hazai, mind pedig nemzetközi szinten. EU-s szinten több rendeleti intézkedés is támogatja az energiaelosztás biztonságos és átlátható megteremtését, összhangban a „Digital Single Market”, NIS és GDPR direktívákkal, illetve az EU kiberbiztonsági stratégiájával.

A MAGÁZ Kft. olyan innovatív rendszer kifejlesztését tűzte ki célul, amely az energiaelosztó rendszerbe integrált blockchain alapú okosmérő (smart metering) rendszer használatával összeköti a felhasználók, kereskedők és beszállítók közötti igényeket, egyúttal megteremti a rendszer kiberellenállóságát, illetve a – technikai és lopásokból eredő – energiaveszteség okozta hatékonyság-kezelés és –növelés lehetőségét. A cég a jelenleg elérhető smart grid és metering rendszereknél fejlettebb és egyúttal további fejlesztések alapjául szolgáló blockchain alapú intelligens mérés kifejlesztésével és bevezetésével több célt valósít meg egyszerre:

– Végpont szinten kiszámíthatóvá válik az energiafogyasztás, így az alternatív energiaforrások felhasználása skálázhatóvá válik.

– Az egész rendszerben hiteles, automatikus elszámolási rendszer valósul meg végponttól az elosztó rendszereken keresztül az elszámolási rendszerig.

– Kezelhetővé válik, ha egy körzetben nem egyenletesen jelentkeznek az igények minden hálózaton. – Mérhetővé és ezáltal fejleszthetővé válik a kapcsolati modellek által a különböző területeken mért energiaveszteség.

– Intelligens algoritmus által fogyasztói szinten felismerhetővé válik egy-egy eszköz bekapcsolása és működése, amelynek segítségével nemcsak a fogyasztási szokásokon alapuló energiaskálázás valósulhat meg, hanem a fogyasztók számára energiatakarékossági tanácsok adhatóak, ezzel csökkentve a felesleges energiahasználatot és elősegítve a környezeti terhelés csökkentését.

– Elkerülhető a védendő fogyasztók eladósodása, kiszűrhető a jogosulatlan felhasználás.

– Megteremthető a rendszer kiber-ellenállóképessége. – Pontos és hiteles elszámolási rendszer jön létre, amely skálázhatóvá válik több rendszer vagy akár több energiafelhasználási egység összekötésével is (gáz, áram stb.) A valós idejű adatoknak köszönhetően sokkal egyszerűbb és automatizált havi elszámolást lehet bevezetni (leolvasás, egyéni bejelentés nélkül) azoknak az ügyfeleknek, akik nem preferálják az általánydíjas éves elszámolást.

Projekt tervezett befejezési dátuma:
2024.01.31